Totul despre porumbei

 

Alunele neprajite: o arma secreta?

Alunele(de pamant) apartin grupului de nuci cu cel mai mare continut de ulei. ?Farmecul?, atractia lor pentru crescatori il reprezinta continutul acestora in grasimi, extrem de ridicat 47%, combinat cu proteinele continute in procent de 30%. Analiza urmatorului tabel va clarifica mai bine acest lucru.

- procentajul carbohidratilor,grasimilor,proteinelor si valoarea nutritiva sunt exprimate in calorii -

Porumb :
Carbohidrati 69
Grasimi 4
Proteine 10
361 Valoare nutritiva

Grau :
Carbohidrati 69
Grasimi 2
Proteine 12
351 Valoare nutritiva

Mazare :
Carbohidrati 55
Grasimi 1
Proteine 23
329 Valoare nutritiva

Alune :
Carbohidrati 12
Grasimi 47
Proteine 30
609 Valoare nutritiva

Asa cum arata tabelul anterior,marea parte a grauntelor cu care ne hranim porumbeii consista in carbohidrati. Sistemul digestiv al porumbelului schimba(transforma) carbohidratii din porumb,grau si mazare in proteine animale,care dupa aceea sunt stocate in muschii si in ficatul porumbelului sub forma de glicogen.In timpul cursei glicogenul trebuie schimbat in energie, in acelasi fel in care in motorul unei masini energia care propulseaza vehiculul deriva din benzina. Combustia unui gram de glicogen ii da porumbelului 4.1 calorii. Atunci cand rezerva de glicogen a unui porumbel s-a terminat si porumbelul inca nu a ajuns la crescatorie, el incepe sa-si ?arda? proteinele din corp,care au aceeasi valoare de combustie de 4.1 calorii. Porumbelul isi foloseste proprii muschi in acest proces, pierzand in greutate si in cazuri extreme poate sa ajunga acasa,neavand altceva ramas dacat penele si oasele.